Ouderenvereniging Oldemarkt e.o.
  

Bewegen / Auto en Rijbewijs 75+

Bewegen is belangrijk als je iets ouder wordt. Met stilzitten kom je ook nergens.

De OvO organiseert gedurende het jaar ook fietstochten, busreizen en wandelingen, zie daarvoor de agenda. Zelf op pad gaan met vrienden is een goed idee. Gezellig.

De auto en het rijbewijs

De auto is een fijn vervoermiddel als lopen wat lastiger gaat. Maar helaas zijn er ook restricties.

LET OP: Het CBR heeft veel achterstand in de verwerking van de aanvragen. Wacht niet op de overheid, maar stuur ruim van te voren, het advies is nu 4 maanden voor uw 75e verjaardag, uw aanvraag in. Bent u te laat dan verloopt uw rijbewijs en mag u niet rijden. Als u kerngezond bent en geen problemen verwacht met de keuring, dan kunt u ook wat later indienen. De praktijk wijst uit dat het dan erg snel kan gaan, maar doe het (ruim) voor uw 75e verjaardag. 

Wanneer is de eerste keuring?

Informatie over de gezondheidsverklaring op de site van het CBR staat hier. Het CBR stappenplan downloaden als pdf kan hier.

Na uw 75e verjaardag is een ‘gewone’ verlenging van het rijbewijs niet meer mogelijk. Dat kan alleen wanneer u zich ook medisch laat keuren. U krijgt hiervan vanzelf bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat gebeurt vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs. Het is verstandig om de keuring dan snel in gang te zetten. Het kan namelijk wel vier maanden duren voordat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uw aanvraag heeft beoordeeld.

Hoe bereid ik mij voor?

Vraag een formulier voor een ‘eigen verklaring met geneeskundig verslag’ op bij het gemeentehuis. U kunt ook een eigen verklaring opvragen bij het CBR. Daarbij moet u inloggen met uw DigiD. De kosten bedragen circa 40 euro. De ‘eigen verklaring’ omvat vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. U beantwoordt de vragen op het formulier.

Rijbewijskeuringsarts

Maak een afspraak met een keuringsarts. Dat kan elke huisarts zijn, behalve u eigen huisarts.

Meer info vindt u op bijvoorbeeld op rijbewijskeuringsarts.nl

In Steenwijkerland kunt u ook kiezen voor of vragen naar de keuringsarts voor rijbewijzen van de Zorggroep Oude en Nieuweland in Steenwijk tel. 0521 53 99 99.

Neem voor deze keuring mee:
1. De ingevulde ‘eigen verklaring’
2. Een urinemonster
3. Een lijstje met gebruikte medicijnen
4. Legitimatie